Halk arasında Tavuk Karası diye anılan hastalıkA vitamini eksikliğinin sebep olduğu bir göz hastalığıdır. A vitamini balık, süt ve süt ürünleri, yumurta ve yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur.
Bu yiyeceklerin çok az alınması ve hele hiç yenmemesi durumunda gözün retina tabakası için çok gerekli olan “rodopsin” maddesi üretilemez. Bir adı da “görme moru” olan bu madde zamanla ışığın etkisiyle tamamen solar ve gece körlüğü dediğimiz hastalık ortaya çıkar. Gözün loş ışığa hemen uyum sağlayamaması anlamına gelen gece körlüğü, özellikle gece sürücüleri için sorun yaratır. Ender görülen bu rahatsızlık, genellikle kötü beslenmeden kaynaklandığından, kolaylıkla tedavi edilebilir. Gece körlüğü kavramı, bu hastalıkta geceleyin görme bütünüyle yitirilmediği için biraz yanıltıcıdır. Gece körlüğünde, ışık azaldığında, sağlıklı insanlara göre görüş de azalır.
Nedenleri
Gece körlüğünün en sık rastlanan nedeni A vitamini yetersizliğidir. A vitamini, gözün parlak ışıktan loş ışığa geçişe uyum sağlaması için gereklidir. Gözün ağtabakasında (gözün gerisindeki, ışığa duyarlı alan) koni ve çomak biçimli, iki tür alıcı hücre vardır: Koni biçimli hücreler ağtabaka merkezinde yoğunlaşmıştır ve yalnızca parlak ışıkla uyarılırlar. İşlevleri rengin ve ayrıntıların algılanmasıdır. Çomak biçimli hücreler ise, bu alanın çevresinde bulunurlar ve gün ışığnıda neredeyse hiç işlev göremezler. Çok düşük şiddette ışık düzeylerine yanıt verirler ve ışık zayıfken bile nesnelerin görülmesini sağlarlar. Çomak biçimli hücreler, gece görmeyi sağlamak için harekete geçirilmesi gereken, ışığa duyarlı “rodopsin” adlı pigmenti içerirler. Rodopsinin loş ışıkta görme için etkileşmesi gerekir. Bu işlemse A vitamini gerektirir. Bu nedenle A vitamini olmadığında loş ışığa uyumda azalma olur.
Belirtiler
Çoğu kişide çomak hücrelerle görmeye geçiş yarım saati bulan süreler alır. Gece körlüğü olanlar hem normalden daha az uzaklığı ve daha az ayrıntıyı görürler hem de gece görüşüne uyum sağlamaları daha uzun zaman alır. Bu durum, özellikle gece araç kullananlarda önem kazanır. Gece körlüğü olan kişi, yaklaşan bir arabanın farlarını normal biri gibi seçer ama araba geçtiğinde karanlığa uyum göstermesi daha uzun sürer ve bir süre için yalnızca önündeki kısa bir uzaklığı seçebilir.
Tedavi
Gece körlüğü genellikle doktor kontrolünde A ve D vitamini haplarıyla tedavi edilir.
Bu rahatsizlik bende de var ama bu gune kadar hic bir tedavisi olmafi ben 56 yasindayim kucukten beri doktora hiderim yani bununla ilgili gelismeleti takip ederim cunku bu kalitsal yani irsi bulasici degildir.
Tubanur senin gibi cahil insanlar olmamalı…
Tubanur senin gibi cahil insanlar olmamalı
arkadaşlar tedavisi cikti osman gungorsobaci diye bir doktor buldu
Atadan ogula kecir?neçe yaşda bilnir?
Bu hastaligi yaşayanlar sizce a vitamin catişmamazdigdan elave yixilmagdan ola bilermi?
Yixilmagdan olar bu?
bu hastalık bendede var ama bahsedildigi gibi hapla,ilaçla,ameliyatla bile tedavisi yok üstelik sürekli ilerliyorda.kalıtsal bir hastalık aileden geçiyor
ben bu hastalığı çekiyorum, kalıtsal. Dayımda vardı, Anneannemde de vardı. Doktorlar tedavisi yok demişti ama, yukarıda bahsedilen hap tedavisini ilk kez duydum. Bir de Yabanmersininin iyi geldiği söyleniyor ama uygulayan var mı, faydası var mı acaba?
benım göz bebeklerım hiç değişmiyo karanlıkta büyümesı gerekırken hep küçük bi nokta şeklinde kalıyo nedenını bilmıyorum doktorda bişey demiyo bi sorun olurmu ilerde
allah kmseye vermesin
çok kötü hastalalık simdi okudum acaba kaç kişiye bu hastalık bulaştı
bulaşıcı değil kardeşim rahat ol
çok güzel bir site burada ödevimi yaptım
bu hastalığın çaresinin bulunacağına inan var mı benim hiç umudum yok benle dertleşmek isteyen olursa msn adresim yildiz_ozgur_66@hotmail.com