Ana Sayfa > şifalı bitkiler > Defne yaprağının faydaları
Defne yaprağının faydaları
Reklamlar

Latince ismi Laurus nobilis olan defne ülkemizde Akdeniz Defnesi olarak da bilinmektedir. Defnegiller familyasının Laurus cinsini oluÅŸturan bitki türlerinin ortak ismidir…
Defne, her zaman yeşil bir ağaçtır. Yazın ve kışın yaprağını dökmez. Aromatik bir bitki olan defnenin kokusu hoştur.
Defne yaprağı, yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanıldığı gibi tıbbi etkileri de bulunmaktadır. Defne yaprağı(Lauri folium) tentür, çay ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Defne yaprakları çorba, balık, et gibi yemeklere koku vermek içinde kullanılır.
Yapraklarını dökmeyen ve siyah kabuklu ağaç olan defne ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz, Karadenizde yetişir. Yaprağı ve meyvesinin yağı ihraç edilir.
Dünya defne yaprağı ihtiyacının yüzde 80 ni Türkiye karşılamaktadır. Akdeniz Bölgesi`nde en çok Hatayda yetiştirilen defnenin yaprakları Avrupaya ihraç edilmekte ve Avrupa ülkelerinde ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır.
Yapraklarını dökmediğinden dolayı her zaman yapraklarını toplama imkanı olsa da genel olarak mayıs ve ekim ayları arasında toplanan yapraklar daha etkilidir. Meyveleri önce yeşilken daha sonraları siyah bir renk alır.
Defne bitkisi nin tıbbi ve kozmetik amaçlı olarak kullanılan bölümü yaprak ve yaprağından elde edilen uçucu esansiyel yağdır. Defne meyvelerinden elde edilen defne yağı antiseptik özelliğe sahiptir.
Defne Yaprağı Faydaları
Faydaları Mikrop öldürücü
İdrar söktürücü
Terletici Spazm çözücü
Ağrı kesici etkilere sahiptir.
Defne yapraklarıyla hazırlanan banyo adet öncesi gerginlik ve ağrılara, romatizma ağrılarına, kas yorgunluklarına iyi gelebilir. 3 avuç defne yaprağını 1 litre kaynar suda 5 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra bu su, ılık su dolu küvete eklenir. Banyo süresi en fazla 30 dakikadır
Defne Yağının Faydaları
Defne yağı defne ağacının zeytine benzeyen meyvesinden çıkarılır ve bundan yapılan garlı sabun saç ve cilt sağlığı için kullanılır.
Defne yağı, yağ asitleri ve esansiyel yağlardan meydana gelir ve çok güçlü antioksidan ve antiseptik etkinlikteddir.
Defne yağı en çok saç dökülmesine karşı kullanılır. Saç tellerini güçlendirir. Kepeklenmeyi azaltır.
Romatizmal rahatsızlıklarda masaj yağı içerisinde lokal olarak kullanılır. Sedef ve egzemada kullanılan bitkisel kremlerin içinde de bulunur. Defne yağının spazm çözücü yangı ve ağrı giderici etkisi bulunur. Defne yağı Hatayda sabun yapımında kulanılır.
Defne Sabununun Faydaları
Saçları besler, yumuşaklık ve parlaklık kazandırır. Defne sabunu antiseptik ve nemlendirici etkiye sahip olduğundan dolayı düzenli kullanımı saçın kepeklenmesini ve saçta mantar oluşumunu önler.
Defne sabunu saç diplerindeki gözenekleri açar ve saç dibi tahrişlerini onarırıcı etki gösterir.
Kullandığınız sabunun gerçek defne sabunu olduğundan emin olmanız gerekir. Gerçek defne sabunu kendine özgü keskin kokulu ve açık kahverengi-yeşil renktedir
Defne yağlı sabun cilt güzelliği için kullanılır. Defne sabunu derideki gözenekleri açıp rahatlatır. Kuru cildi nemlendirir.
Mantar, egzama ve deri hastalıklarında kullanılabilir.
Defne Kullanımında dikkat edilmesi gerekenler;
Hamilelerin kullanması sakıncalıdır. Defne yağı alerjiye neden olabilir
Kullanılan defne türü Laurus nobilis olarak bilinen Akdeniz defnesidir. Zehirli defne türleri olduğu için hangi türünün kullanıldığından emin olmak gerekir. Yaban defnesi, Arabistan defnesi gibi türleri zehirlidir.


































Ülkemizdeki bu bollukların kıymetini bilmeliyiz.
dikkate alın bence
defne sabunu gizli hazinelerimizdendir.herkesin kullanmasını isterim.annem köyde zeytinyaÄŸlı defne sabununu halen kendi bildiÄŸi gibi yapar, tatile gittiÄŸimizde bize paylaÅŸtırır.Hatay’ın,özellikle Altınözünün zeytinyaÄŸlı defne sabunu çok güzeldir.saçları yumuÅŸatır, güzel kokar, kepeklenmeyi azaltır.vs vs daha bilmediÄŸimiz çok faydası olduÄŸuna inanıyorum.bugüne kadar çok az ÅŸampuan kullandım, herkese tavsiye ederim.
kıymetini bilmeli
Saçlarımı defne sabunu ile yıkıyorum,çok faydasını gördüm.
eski medeniyetler başlarına taç yaparlardı.demekki defnenin ne oldugu ogünlerde biliniyordu.
bunlari bilmiyordum. memleketimizde yetisen agac bitki ve yapraklarin envantri yapisa, belkide bilmedigimiz
bir hazineye kavusuruz. Ne yazik ki yaprak olarak ihrac ediyoruz. tipki krom cevherini topragiyla ihrac
ettigimiz gibi. bu cevheri paslanmaz sac gibi ihrac etsek ve yahutta catal bicak tencere, tava gibi ihtiyac
duydugumuz alewtleri yapmak icin paslamaz celigi ithal etmek durumunda kalmasak. Sut endustrisi tesislerinin
kullandigi malzemenin yuz de doksani paslanmaz celik cesitleridir
Daha önce de duymuştum faydalarını.Kullanmakta yarar var.
eski medeniyetlerin hastalıkların bitklerle şifa bulyorlardı şimdide eski yöntemlere dönüşülyor
MERHABALAR EVET DEFNE YAPRAĞININ FAYDALARINI ÇOK DUYDUM ÇOK DOĞRU BİLGİ VERMİŞSİN BEN YEMEKLERDE ZATEN KULLANIYORDUM YAĞINI ARIYORUM Kİ ROMATİZMAMA KULLANACAĞIM YOKSA SUYUNU KAYNATIR KULLANIRIM MÜHİM DEĞİL..SELAM VE SEVGİLER