Türk toplumunun geçmişten günümüze mutfak alanında hamur işine oldukça düşkün olduğu bilinen bir gerçek. Hamur işi adı altında onlarca tarif bulunmakta ve bu tarifler ister özel günlerde, istenirse arkadaş ziyaretinde istenirse de aile içerisinde günlük beslenme unsuru olarak pişirilebilmektedir. Bahsi geçen bu yiyeceklerin içerisinde en çok tüketilenlerden biri de mayalı hamurdur. Mayalı hamurun pişirilme süreçlerinde oldukça dikkatli olumalıdır çünkü mayalanmanın doğru yapılmaması durumunda maya sert, kabarmamış ve içi düzgün bir şekilde pişirilmemiş ürünler meydana çıkmaktadır.
Mayalı poğaçalar için kullanılan malzemelerin özellikle kuru maya içerisinden seçilmesi önerilmektedir. Bu önerinin sebebi, poğaçaların daha hoş bir şekilde kabarmasına ve kokusunun giderilmesine yardımcı olmasıdır. Ayrıca mayanın daha iyi kabarabilmesi adına mutlaka ılık süt ve ılık suyun da bu malzemeyle karıştırılması gerekmektedir. Bu tip işlemler yapılırken mayanın düzgün kıvam alması ve malzemenin lezzetli olabilmesi için sabır göstermek de bir diğer önemli noktadır. Mayanın kullanıldığı malzeme ve kullanıldığı alanla alakalı beklenilen süreç bazen saatleri bulurken, bazen de yarım saatlik bir bekleme süreci yeterli olabilmektedir.
Mayalı poğaça tarifi
Malzemeler :
Bir paket miktarında kuru maya
Bir su bardağı miktarında ılık süt
Bir çorba kaşığı miktarında toz şeker
Bir paket miktarında kuru maya
İki tatlı kaşığı miktarında tuz
Bir bardak miktarında sıvı yağ
Bir şişe miktarında maden suyu
Bir adet yumurtanın sarısı ve beyaz kısmı
Malzemeye yeterli olacak kadar un
Hazırlanışı :
Öncelikle süt bir kapta ısıtılmaya başlanarak ılık hale getirilir. Ardından üzerine maya ve şeker eklenerek iyice karıştırılır, kararınca karıştırılan bu malzemenin üzerine kalın bir havlu örtülür. 20 dakika kadar böyle bekletilen malzemenin, yapılan kontrolde üzerinde kabarcıklar oluştuğu gözlemleniyorsa üzerinde oynanmaya hazır hale geldiği anlaşılabilir.
Tarifin devamında derinliği fazla olan bir kabın içerisine yumurtanın akı, mayalanmış süt, maden suyu, tuz ve sıvı yağ eklenir. Karıştırılmaya başlanan malzemeye bir yandan da azar azar un eklenerek işlem yapılmaya devam edilir. Bu karışım süresince malzeme ele yapışacak kıvama geldiğinde, yine malzemenin üzeri kalın havluyla kapatılarak kabarması için sıcaklığı ılık denebilecek bir ortamda bekletilir.
Yine kontrol edilip hazır hale getildiği belirlenen hamur, yapılacak poğaça şekline göre kopartılıp dizayn edilerek fırın tepsisine özenle dizilir. Dizme işlemi biten malzeme 15 dakika kadar açıkta bekletildikten sonra üzerine de yumurta sarısı sürülmektedir. Önceden 180 dereceye ayarlanmış fırına konulan malzeme; 30-35 dakika pişirilerek hazır hale getirilir.
Yaptım çok güzel oldu.teşekkür ederim tarif için:)
Yaptım çok güzel oldu.teşekkür ederim tarif için:)
çok iyi ve bazıları zor
En üstte kuru mayaya övgüler düzmüşsünüz, hamurun yapılma aşamasındaki tarifte pat diye yaş mayaya geçmişsiniz…!Ne iş.
haahaaaaa