Logo ve amblemlerin bağlantısı nedir?
En basit şekilde işaretleme olarak adlandırılabilecek “logo“, ticaretin ortaya çıktığı ilk zamanlardan beri piyasanın olmazsa olmazlarından biri sayılmaktadır. Logo sayesinde herhangi bir kuruluşu, herhangi bir ürünü/malı ya da herhangi bir hizmet yapısını bir diğerinden ayırabilmek mümkün olmuştur. Bu logolar, az önce saydığımız kriterler açısından fikir belirleyici unsurlardır. Logoyla sürekli birbirine karıştırılan terim ise “amblem“dir. Amblemin ilk ortaya çıktığı zamanlar, tipografik açıdan karakterlerin daha yapılandırılmadığı ve insanların bu konuda bilgisinin olmadığı zamanlardır. Zaman geçtikçe amblemin ortadan kaldırılmamasının sebebi, hala günümüzde okuması – yazması olmayan kişilerin göz önünde bulundurulmasıdır. Amblemlerin ortaya çıkartılması, sembollerle bağlantılıdır. Amblemlerin bu süreç içerisinde sürekli logoyla karıştırılması, zaman içerisinde amblemlerin de tamamen logo olarak ele alınmasına sebep açmıştır. Amblemler dışında ticari içerik içeren markalar ve simgeler de logoyla karıştırılmaktadır. Kurumsallık adına bir kimlik oluşturmak isteyen kişilerin ya da firmaların ilk olarak sahip olması gereken şey bir logo ya da bir amblemdir. Bu logo ve amblemler de kendi aralarına bir çok farklı çeşide ayrılmaktadır. Bu karakterize yapıların oluşturulmasında pek çok teknik ve stil kullanılır.
Logotype (Logo) nedir?
Logo, tıpkı amblem gibi bir kuruluşun ya da verilen hizmetin bir takım resimler ve harflerle isimleştirilerek bir sembol yaratılması olayıdır. Amblemlerde çoğu zaman ait olduğu markanın ismi yer almazken logolarda çoğu zaman marka ismi yer almaktadır. Logolar oluşturulurken dikkat edilen en önemli noktalardan biri akılda kalıcılığıdır. Hafızada yer eden, çok fazla renk ve karmaşıklık içermeyen, mesajı çok net ileten sade semboller yaratılır. Bu yaratım esnasında tasarımcı ister önceki formlardan yararlanır, ister kendisi yeni bir tasarım ortaya çıkartır. Oluşturulan logonun büyüklüğü ya da küçüklüğü, üzerinde yer alan ayrıntıların geçiştirilmesine sebep olmamalıdır. Yani bir logo büyükse, üzerindeki ayrıntılara mutlaka dikkat edilmeli, eğer ki küçükse logoda yer alan ayrıntıların bir ürünün üzerine basılması sırasında kaybolmamasına özen gösterilmelidir. Ortaya çıkartılacak logoların, başka markalara ait logolara asla benzememesine ve tabi ki kopya logolar tasarlanmamasına da aynı şekilde özen gösterilmelidir. Bu konuyla alakalı tasarımcının dikkat etmesi gereken bir başka nokta, logo tasarlayacağı firma ya da kişiler kendi ülkesi dışında bir yerde yaşıyorsa, logo tasarımı için sipariş veren ülkenin kullandığı renklere, sembollere yüklediği anlamlara ve kültürlerindeki dikkat çekici unsurlara mutlaka daha detaylı inceleme yapmalıdır.
Logo (Logotype) çeşitleri nelerdir?
Kombinasyon tipli logolar
San Serif stili logolar
Geleneksel formda olmayan logolar
Tek karakterden oluşan logolar
Yeni tipografik logolar
Çok karakterden oluşan logolar
Karmaşık formdaki logolar (rebus)
Kaligrafik logolar
Katmanlı logolar
Numaralardan oluşan logolar
Çatlak ve kırılgan logolar
Gölgeli logolar
Merkezi olmayan logolar
Agresif logolar
Amblem nedir ve amblem çeşitleri nelerdir?
Amblemler, resim olarak ya da çizgilerin yardımıyla ortaya çıkarılan işaretlerdir. Amblemler, oluşturulduktan sonra bir hizmet üretimi ya da ürün üretimi gerçekleştiren kişilere ya da kurumlara satılarak kendilerine bir kimlik kazandırmaktadır. Amblemlerin kendi aralarında kullanım amaçlarına göre ayrıldıkları bir kaç çeşitleri vardır;
Biçimleri sayesinde firmaları hakkında bilgi fikir veren amblemler : Bu amblemlerin yaratılabilmesi adına semboller kullanılmaktadır. Birbirinden farklı her sembolün kendisine ait bir anlamı vardır. Bu yüklendikleri anlamlar dolayısıyla farklı sektörlerde anlamlarına uygun olarak kullanılırlar. Bir firmanın sahip olacağı amblem, o firmanın içerisinde bulunduğu sektöre göre belirlenmektedir. Buna verilebilecek en bilinen örneklerden biri baykuş semboliğidir. Baykuşun sektör içerisinde bilgelik ve bilim konuları açısından kullanılması, eğitim kurumlarının amblemlerinde yer almasını sağlamaktadır.
Harflerden oluşan amblemler : Harflerden oluşan amblemler söz konusu olduğunda, tasarımcının tek bir harf üzerinden yaratıcı bir yeni form tasarlaması gerekmektedir. Bunun dışında birden fazla harfle tasarlanacak bir amblemde de yine tasarımın bu bir kaç harfin bir arada uygun biçimde gözükeceği bir tasarım ve dengeli bir görüntü elde edilmelidir.
Firmaların isimlerine göre amblemler : Firmaların isimlerinin yansıması olacak şekilde sembolize edilen amblemler bu kategoriye girer. Örneğin; Pelikan markasının ambleminin Pelikan kuşu olması firma ve amblemin gayet başarılı bağdaştırıldığı bir örnektir.
Harflerin ve resimlerin bir arada olduğu amblemler : Kendisine sahip olan firmalar ve kuruluşlar hakkında bir imaj algısı yaratabilen amblemlerdir. Bu amblemlerin tasarım formları harflerden oluşturulur. Bu tür amblemlerde genelde hem kurumun kendi sektörü hakkında fikir verecek semboller kullanılır hem de diğer taraftan harflerle de pekiştirildiği için markanın isminin akılda kalması daha kolay hale gelir.