Hac görevini yerine getirmek İslam’ın beş şartından biridir ve tüm Müslümanlara farzdır. Her yıl Mekke’de dünyanın dört bir yanından binlerce Müslüman bir araya gelerek, birlik, beraberlik duygusu içinde Hac görevini gerçekleştirir. Hac, Allah’ın sevgisini ve rızasını kazanmak için yapılır.
Hacca giden kimseler günahlarından arınarak yeniden doğmuş gibi olurlar ve eşitlik duygusunu tadarlar. Bu ibadeti yerine getirenlere ise hacı denmektedir. Hac hem bedenle hem de malla yapılan bir ibadettir. Bir Müslümana haccın farz olması için şu şartlar gerekir:
- Akıl sağlığı yerinde olmak ve ergenlik yaşına gelmiş olmak
- Özgür olmak
- Hacca gidip gelecek maddi güce sahip olmak
- Hacca gitmeye engel olacak bir sağlık probleminin olmaması
- Hacca giderken kullanılacak yolun güvenli olması
Hac görevi nasıl yapılır? Hac nasıl yapılır?
Hac nasıl yapılır resimli anlatım. Hac nasıl yapılır kısaca maddeler halinde:
1. İhram
Hacılar Mikat mahalline ulaştıklarında ihram haline girmeleri gerekir. İhrama girmek için abdest alınır ve niyet edilir. İhramda erkeklerin iki parçadan oluşan beyaz ve dikişsiz bir kumaş giymeleri gerekir, bir parça dizden bele kadar sarılır, diğeri ise sol omuzdan atılıp sağ taraftan bağlanır. Kadınlar için günlük sade kıyafet giymek yeterlidir, yüzü açık bırakmak ve başı kapamak gerekir.
Ardından ihram yasakları başlar. İhramda normal zamanlarda mübah kabul edilen bazı şeyler yasaklanır, bunlar; tırnak kesmek, vücudun herhangi bir yerindeki kılları kesmek ya da yolmak, cinsel ilişkiye girmek, canlılara zarar vermek, silah taşımak vb. etkinliklerdir. İhramda herkes aynı şekilde giyinir, böylece ihram insanların Allah önünde eşit olduğunu hatırlatır.
2. Haccın ilk günü
Haccın ilk günü hacılara görevleri hatırlatılır. Hacılar ihram kıyafetlerini giyerler ve niyetlerini doğrularlar. İhram yasakları bugünde başlar.
Tavaf ve say
Tavaf yapmak Kabe’nin etrafında saat yönünün tersine doğru yedi kere yürüyerek dönmektir. Tavaf esnasında hacılar telbiye ve tekbir getirerek Harem-i Şerif’e giderler. Tavafta bir şeyler yemek doğru kabul edilmez ancak susuz kalmamak için su tüketilebilir. İlk üç dönüşün hızlı, kalan dönüşlerin normal hızda yapılması tercih edilir. Tavaf yapıldıktan sonra Makam-ı İbrahim’in arkasında iki rekât namaz kılınır. Namazdan sonra Zemzem suyu içilir, Zemzem suyu Kabe’nin etrafında sebillerde bulunabilmektedir. Tavafın kesintisiz olarak gerçekleştirilmesi sünnettir.
Tavaftan sonra say yapılır. Say yapmak Safa ve Merve tepeleri arasında yedi kez hızlı yürümek ya da koşmak demektir; Safa’dan Merve’ye dört gidiş, Merve’den Safa’ya üç dönüş halinde gerçekleştirilir. Say yapmak vaciptir. Say tamamlandıktan sonra erkek hacı adayları saçlarını kazır, kadınlar ise saçlarının ucundan bir parmak ucundan az olmayacak kadar bir parça keserler. Böylelikle ihramdan çıkılmış olur.
Mina
Sabah namazından sonra hacı adayları tekrar ihrama girip niyet ederek Mina’ya varır ve burada tüm bir günü dua edip namaz kılarak geçirirler. Ertesi sabah, sabah namazından sonra Mina’dan çıkıp Arafat’a gidilir.
3. Haccın ikinci günü
Haccın ikinci günü Kurban Bayramı’nın arife gününe denk gelir ve bugüne Hac günü de denir.
Arafat
Haccın ikinci günü öğleden önce hacı adayları Arafat’a ulaşır, Arafat Mekke’nin 20 km doğusunda bulunan düz bir alandır. Arafat’ta hacı adayları geçmiş günahları için tövbe eder, dualar okur, namaz kılar, Allah’tan merhamet ister, vaazlar dinler ve ibadet ederek tüm günü geçirirler. Öğleden sonra güneş batana dek burada beklerler, buna vakfe denir.
Müzdelife
Güneş battıktan sonra Arafat’tan çıkılır ve Müzdelife’ye gidilir. Müzdelife, Arafat ve Mina arasındaki bölgedir. Burada hacı adayları akşam ve yatsı namazlarını kılarlar, geceyi burada dua ederek ve açık havada uyuyarak geçirirler ve ertesi gün yapılacak Şeytan Taşlama için taş toplarlar. Burada bulunmaya ise Müzdelife vakfesi denir.
4. Haccın üçüncü günü
Müzdelife’den döndükten sonra hacı adayları geceyi Mina’da geçirirler. Mina, Mekke ile Müzdelife arasında bulunur, Mescid-i Haram’ın 7 km kuzeydoğusundadır, Harem sınırları içindedir. Burada şeytan taşlama, kurban kesme gibi ibadetler gerçekleştirilir.
Şeytan Taşlama
Güneş doğmadan önce hacı adayları Mina’ya geri gelirler ve sembolik olarak şeytan taşlarlar. Şeytan Taşlama olarak bilinen bu seremonide “büyük şeytan-akabe cemresi”, “orta şeytan-orta cemre” ve “küçük şeytan-küçük cemre” diye adlandırılan üç taş kümesine taş atılır. Haccın üçüncü günü yani bayramın birinci günü, yalnızca büyük şeytana yedi adet taş atılır.
Taş atma süreci güneş doğumundan güneş batımına kadardır. Bu taş kümelerinin şeytanı temsil ettiği düşünülür. 2004 yılında bu taş kümeleri hacı adaylarının güvenliği için uzun duvarlarla çevrelenmiştir, atılan taşlar tekrar toplanabilir. Şeytan taşlama seremonisi son derece kalabalık ve duygusal bir seremonidir. Bu seremoni sırasında nadir de olsa ölümler yaşanmıştır. Bu sebeple hasta ve çok yaşlı kimselerin bu törene katılması çok önerilmez, kendileri yerine bir başkası taş atabilir.
Hac kurbanı
Şeytan taşlamadan sonra Harem bölgesinin içinde, İbrahim ve İsmail’in hikayesini anmak için hayvan kurban edilir. Bugün kurban etleri, kurban organizasyonunu yürüten İslam Kalkınma Bankası tarafından fakir ülkelere ulaştırılarak değerlendirilmektedir.
Saç tıraşı ve ihramdan çıkma
Hac kurbanından sonra hacı adayları saçlarını tamamen tıraş etmelidir, kadın hacı adayları ise saçlarının ucundan bir parça keserler. Ve ihramdan çıkılır.
Ziyaret Tavafı
Aynı gün ya da ertesi gün hacı adayları yeniden Kâbe etrafında tavaf yaparlar, bu Haccın farzlarındandır. Ziyaret tavafında Allah’a olan sevgi ve şükran gösterilmiş olur. Bu günün gecesi yine Mina’da ibadet ederek geçirilir.
5. Haccın dördüncü günü
Öğleden gün batımına kadar hacı adayları şeytan taşlarlar, bu kez diğer iki taş kümesine de taş atılır. Bugün de yine yedi taş atılmaktadır.
6. Haccın beşinci günü
Haccın beşinci gününde şeytan taşlama işlemi tekrar gerçekleştirilir, bu kez de her üç taş kümesine birden yedişer taş atılır ve böylelikle toplamda 21 taş atılmış olur. Taşlar nohuttan büyük fındıktan küçük olmalıdır. Gün battıktan sonra hacı adayları Mina’dan çıkıp Mekke’ye dönebilirler.
Veda tavafı
Mekke’den gitmeden önce son olarak hacı adayları veda tavafı gerçekleştirirler. Buna Sader Tavafı da denmektedir. Hacı adayları Kabe etrafında yedi kez saat yönünün tersine doğru dönerler ve eğer fırsat bulurlarsa Kabe’ye el sürüp öpebilirler. Bu esnada hacı adayları hac görevinden kaynaklanan şükranlarını ve hislerini Allah’a açarlar.
Hac görevi bittikten sonra birçok hacı adayı Medine kentini ziyaret ederler. Medine, Müslümanlar için ikinci en kutsal şehirdir. Medine’de gezerken ihrama girmek gerekmez.
Hac ne zaman yapılır? Hacca ne zaman gidilir?
Hac tarihi hicri takvime göre belirlenmektedir, hicri takvim güneş yılını temel alır. Her yıl Hac görevi beş gün sürer. Bu günler Hicri takvime göre yılın 12. ve son ayı olan Zilhicce ayının 8. günü başlar ve 12. günü sonlanır. Zilhicce ayının 9. günü Kurban Bayramının arife gününe denk gelir ve bugüne Hac günü denir. Hicri takvim güneş yılını esas aldığından ve Miladi takvimden 11 gün daha kısa olduğundan, Miladi takvime göre her yıl Hac tarihleri değişmektedir. Genellikle Hac görevi Miladi takvime göre her yıl 11 gün (bazen 10 gün) daha erken başlar.
33 yılda bir Hac görevi Miladi takvimde yılda iki kez denk gelir, bu durum en son 2006 yılında görülmüştür. Miladi takvime göre bir sonraki Hac dönemi 20 Ağustos 2018 tarihine (Arafat günü) denk gelecektir.
Kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hajj
https://www.wikihow.com/Perform-Hajj
Haccın gâyesini değil, netîcelerinden birini yazmışlar!
Haccda:
– Rükünleri de ihtivâ’ eden mâzîye dâ’ir hâtıralar; ilk yapıldıkları gibi ihyâ edilerek nesilden nesle sürdürülüp nakledilir.
– Âhiret günü Arasat’ta toplanma hâlinin bir nev’î hazırlığı yapılır ve o hesâb verme gününün dehşetengiz telâşesi, idrâk edilmeye çalışılır.
-Ümmet-i Muhammed’in âkibetinin hayrolması için duâ edilir ki orada edilen duâlar, kabûlü en umulur olanlardır.
allahu tealä tüm cani gönülden isteyenlere hacca gitmeyi nasip etsin
MaL Ne DiYoN..!
beşik altına işemiş
reism koysadınız daya güzel olurdu
hiç resim yok ama gine güzel 😀
güzel olmuş işme yaradı sagolun 🙂