Vücut ısısını ayarlıyor, görmemizi, duymamızı, hissetmemizi, aşık olmamızı bile o sağlıyor. Tüm bunlara vücutta bin 400 gram ağırlığındaki beyin neden oluyor.
Öyle karmaşık bir organ ki, beynin nasıl işlediğine de insan aklı yetmiyor! Uzmanlar ‘Beynin ne yaptığını biliyoruz ama ne yapacağını bilmiyoruz’ diyor. İnsanın beyniyle ilgili çözdüklerini merak ediyorsanız, işte birkaç başlık…
Vücudun her yaptığını, içeceğine kadar kontrol eden beyin kaç kilo?
Ünlü fizikçi Einstein’in beyni bin 230 gramdı halbuki yetişkin bir erkeğin beyni ortalama bin 400 gram ağırlığında. Bin 400 gramı gözünüzde canlandırmanız için beş elmanın ya da altı orta boy domatesin ortalama ağırlığına denk diyebiliriz.
Beynin anatomik yapısı nasıl?
Beyin vücudumuzdaki oksijenin ve kanın yüzde 20’sini kullanıyor. İçeriğindeki protein, yağ, 100 bin mil uzunluğunda damar, 100 milyar sinir hücresiyle beynimiz ayakkabılarımızı en son nerede çıkardığımızı bile bize hatırlatır.
Beynimizi nasıl genç tutarız?
ABD’deki Human Performance Laboratory at Presbyterian Hospital of Dallas’ın yöneticisi Nöroloji Uzmanı Malcolm Stewart, 80 ila 100 yaş arasında olan rahibeler üzerinde bir araştırma yapmış. Rahibeler hayatları boyunca sigara içmemiş, alkol kullanmamış ve sağlıklı beslenmiş. İlerleyen yaşlarına rağmen çalışmaya devam etmişler ve dua ederek, örgü örerek, müzik dinleyerek, yürüyerek, bahçede çalışarak zihinlerini meşgul etmişler. Bu rahibeler öldükten sonra otopsileri yapılsın diye beyinlerinin incelenmesine izin vermiş.
Rahibelerin ileri yaşlarda bile Alzheimer hastalığıyla hiç karşılaşmadıklarını belirten Dr. Stewarts ‘Bunun sırrı, hayatın içinde yer almaları. Bedensel ve zihinsel aktiviteler fiziksel yaşlanmayı engellemez ama hareketlerinizin devam etmesini sağlar. İleri yaşlarda dinç kalmayı ilaçlarla veya pillerle yapamazsınız. Bunu kendinizi fiziksel ve zihinsel olarak doğru şekillendirdiğinizde başarabilirsiniz’ diyor.
Beslenme şekli beyni nasıl etkiler?
Beynin temelini oluşturan hipotalamus, insanın iştahını belirliyor. Beynin yöneticisi olarak da adlandırabileceğimiz ön lob sizin seçim yapmanızı sağlar. ‘Kızarmış patates mi yoksa haşlanmış mı?’ sorusunun yanıtını beyin veriyor. ABD’deki Baylor Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dion Graybeal kötü beslenmenin damar hastalıklarına yol açtığını anımsatarak, ‘Damar hastalıkları ömrün kısalması ve beynin algılaması üzerinde doğrudan etkili. Çünkü damarlar sayesinde beyin hücrelerine oksijen ve enerji gidiyor. O nedenle Akdeniz tipi beslenilmeli, sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalı’ diyor.
Beynimizi zinde tutmanın püf noktaları nedir?
Uzmanlar zihni aktif ve uyanık tutmanın beynin zinde kalmasına yardımcı olduğunu söylüyor. Böylece beyninizin düşünsel bölgeleri, muhakeme ve işlem yapma alanları ile görsel-uzamsal bölgeler gibi farklı alanlarını çalıştırır. Yoğun zihinsel aktiviteler beyni doğrudan olumlu olarak etkiliyor. Geceleri altı ila sekiz saat arasında uyuyun, bulmaca çözün, müzik dinleyin. Unutmadan başkalarının hayatlarını iyileştirmek için çabalamak da beyni zinde tutuyormuş!
Beynin iki bölümü ayrı alanlarla ilgilenir mi?
İlgileniyor. Yapılan araştırmalara göre okuma gibi dille ilgili aktivitelerle öncelikli olarak beynin sol, sudoku gibi sayısal etkinliklerle ise sağ bölge ilgileniyor. Müzik ise her ikisiyle! Türkiye Nörolojik Bilimler Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş, ‘Konuşmanın hakimi sol beyin. Bir örnek verecek olursak, İtalyan gemicinin sol beyni tahrip oluyor, konuşamıyordu ama şarkı söylüyordu’ diyor.
Bebek anne karnındayken, annenin çok fazla balık tüketmesi bebeğin zekasını etkiler mi?
Türkiye Nörolojik Bilimler Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş, balığın tek başına yetmediğini söylüyor: ‘Beyin içinde önemli olan proteinli gıdalar almak, dengeli beslenmek. Hayvansal proteinler önemli. Balık da yesek et de yesek bağırsakta aynı şekilde açılıyor.
Dolayısıyla anne adayı balık yesin, bebek zeki olsun diye bir şey yok. Balık yağ açısından iyi. Bu annenin sağlığına faydalı.’
Erkekle kadının beyni farklı mı işler?
Prof. Dr. Mustafa Ertaş, kadın beyninin erkeğe göre 200 gram daha hafif olduğunu söylüyor. Ertaş ‘Tabii bu başka bir anlama gelmiyor’ diyor. Ertaş’ın verdiği bilgiye göre içsel duygular, cinsellik, hırs erkek beyninde daha baskın. Kadınların ise matematik ve mantık zekası daha iyi.
Beynimizin yüzde kaçını kullanıyoruz?
Eskiden yüzde 10’unu hatta sadece yüzde 2’sini bile kullandığımız söylendi. Günümüzde sinir bilim ve beyin görüntüleme tekniklerindeki gelişmeler sayesinde beynimizdeki tüm sinirlerin çeşitli eylemler sırasında aktive olduğunu görüyoruz. Yani kullanmadığımız herhangi bir sinir ağı bulunmuyor. Herhangi bir darbe ya da yaşlanma sonucu kaybedilen sinirler sonucu beyin kapasitesinin olumsuz etkilenmesi de bundan.
Aşık olunca beyinin kimyası değişir mi?
Yapılan araştırmalar aşkın beynin kimyasını değiştirdiğini ortaya koyuyor. Londra Üniversitesi Nörobiyoloji profesörlerinden Semir Zeki, fonksiyonel MRI kullanarak yaptığı araştırmada, 17 kişiye önce sevdiği kişinin, ardından da arkadaşlarının fotoğrafları gösterilerek, serebral kan akışları izlendi. Araştırmada aşkın, kişilerdeki muhakeme yeteneğini yitirdiği ve saplantılı kişilik bozukluğuna neden olduğu ortaya çıktı. ‘Aşkın gözü kördür’ sözü de buradan geliyor.
Kaynak: STAR
Konusamayip sarki soylemek de ilginc mis
Beynimizin yarısı neden yağ ile kaplıdır ?
Benin dusenceme gore bayan beyni daha hizlidir
17
%
%17 asla çalımaz beyn %10 veya daha çalışır hatta %10 da sadece dahiler kulanır biz %5 veya %7 gibi kullanıyoruz bil diye söyledim.
gamze insanlar zaten beynin %100ünü kullanıyor , o bilgi bilim tarafından çürütüldü o bilgi gerçek olsa hatta bitkisel hayata girermissin öyle deniyor.Bil diye söyledim 😀
düşünürken beyin o kadar derinleşiyoki insan biran ağlamayacagıni sanıyo:-)
Kadınlar matematikle mi ilgilenir ? :O Öğrenci olarak gerçi hiç sevmemm ama erkeklerinki bir doğru.. 😀
beynimiz herşeyi çözmemize yarar
harika bilgiler egitici teşekürler
Uzatmaya fazlagerek yok=Kolundaki Saate bak bana ondan birşeyler anlat nekadar Etiksin görelim??????.
Baştan /Düşünce özürlülerden özürdilerim.Alınmasınlar_ Türkiyede Çooook Düşünce haylazıvar=Ahşu Düşünmeyi bir ögrenebilsek.
evet bozanda yapanda kararveren yine beyin
güzel açıklama ama benim beynim 8 silindrli motor gibi maşşalahı var
ilginç.
vallaha çok güzel bi şey yaaa
illginç ve güzel vay be ALLAH bizi ne güzel yaratmış değerini bilelim
Beynin yüzde 10 unu çalıştırıyoruz yazıyo veya öyle söyleniyo peki beynin tamamını veya çoğunu çalıştırmak istersek ne yapmamız gerekir?
fatih.hayvanların beyni var ama insanların ki gibi deyl.bide insanların beyni bölümlerden oluşur. örneyn görme bölgesi ayrı . duyma bölgesi ayrı. yani hayvanların da beyni var fakat düşünmelerini şağlayan bir blm yok.bu yuzdende düşünemiyolar.
beynin resetlenmesi diye birşeyden bahsediliyor bu mümkünmü faydası nedir?
hayvanlar beyni olduğu hade neden düşünemiyorlar?
Evet, öyle. İnsanlarımızın çoğu bilimsel düşünceyi zerre umursamıyorlar. Fazla ruhani takılıyorlar. Yazı güzel fakat beyin bundan çok daha ama çok daha fazlasını yapıyor. Mesela, işitme olayını beyin açısından okuyun. Ağzınız açık kalacak. Ve bunun gibi çok şey var.
birakin sokaktaki halkimizi, toplumumuzun aydinlari bile bilimden nasibini almamis. batinin bilim adamlari bircok bilinmeyen seyleri inceliyor, arastiriyor bircogunu deneyleri ile ispat ediyor veya ispat etmeye calisiyor.
bizdekiler hic yorulmadan ugrasmadan, bütün herseyin arkasinda büyük olagan üstü güc bulmalari hayret verici.
kim ki o güce dayanmadan kendi basina düsünce üretmeye kalksin, hemen yok ediliyor. sizler böyle devam edin… gerceklere gözlerinizi ve beyninizi kapatin.
beynimize bir eylemin yapılması emrini veren nedir.
Slm ‘beyin’ ile ilgili olan yazıları okudum ve gerçekten nekadar güzel yaratıldığımıza bikez daha kanaat geitrdim nasıl bi makinayız ya!böyle sistemli bişey olamaz.. Patates olayını çok ilginç buldum,hep bişeye karar verdiğimizde canımız istiyor deriz ya demekki beynimiz istiyormuş:))
bide hep düşündüğüm bişey var..Gerçekten herkeste aynı eşit dercede çalışan bir beinmi var yani liseye kadar zorla okumuş biriyle bir bilim adamı aynı beynemi sahip??
merhaba. ben sibel can .. vallahi .yeni albümüm çıkacak.
hayranlarımı çok seviyorum .her siteye daha çok güvendiklrime yollaım.ALBÜMÜN İSMİ CANCİĞER AŞK ..BYY
az öncekiniben yolladım
merhaba ben beynimizin nasıl oluştuğunu merak ediyorum.insanların neden beyni vardır.ben bu siteyi çok beğeniyorum ve hep girip bilgileri okuyorum…tabiki bir sorum da var hiç olmaz mı.bu arada lütfen bu mesaj yayınlansın çook istiyorum. daha önce buraya iki tane mesaj yolladım.insan kendi yazdıklarını okuması çok eğlenceli oluyor.21 yasındayım ve hacettepe üni. beyin ve sistemleri bölümünde okuyorum.en beğendiğim site burası ve en güvendiğim.şimdi sıra sorum da.beynimizi çıkarıp görmeyi çok istiyorum lütfen bir deney yapın…..
bence çok güzel bir yazı şahsen ben çok beyendim
tamam mı?
2kg.4kg.8kg.24kg.
selam ben kadir bartından 26 yaşındayım sizlere soyle bir sorum olacak cevaplarsanız şimdiden teşekkür ederim şimdi gelelim soruma bir tartımız var ve bu tartıda 4 adet kiloğrammız var bu kiloğramlar bilinmiyor tabiki ama 4 tane kiloğramın toplamı40 kilo yapıyor bu 4 tane kiloğram kaç kğdır toplamları 40 olacak ve 1 den 40 kğ ‘ya kadar tartmamız gerekecek once göre cevaplarsanız
doğru gökmen dediklerin hepsi tek tek cümle cümle doğru ben de sana katılıyorum
Her şeyi beyinmi yapıyor insan bu soruyu kendine soruyor çünkü insan beynininin belirli kısımlarını yani bize izin verildiği alanları kullanabiliyoruz örneğin düşünebiliyoruz ve istediğimiz gibi vücudumuzu hareket ettirebiliyoruz ama bunun yanında bizim isteğimiz dışında beynin diğer bölümleri çalışıyor işte burda ben diyorumki görünmeyen bir el var bizi idare eden bize bu gücü ve kuvveti veren o da bizi yaradan Allah.
ewet ayhan bende katılıyorumm doğruu
beğeniyorum. sabahları yaşama sevincini hissetmeme sebep ouyor gönderdikkeriniz .umutsuz bir hastalıkla mücadele ediyorum.