Menu

Üzüm çekirdeği yağının faydaları

üzüm çekirdeği yağı

Üzüm çekirdeklerinden elde edilen renksiz ve hafif bir yap olan üzüm çekirdeği yağı, pişirme, kozmetik ve bazı sağlık problemlerinin giderilmesine kadar, çeşitli kullanım alanları bulunan bir yağdır. Yazımızda hem sağlık hem de kozmetik açısından faydalarına birlikte bir göz atacağız.

Üzüm çekirdeği yağı, tatlı ve aromalı bir yağ olup, “Vitis vinifera” üzümlerinin çeşitli tohumlarından elde edilmektedir. Genellikle şarap üretiminde kullanılmakta olan bu yağ, soğuk presleme metoduyla çıkarılmaktadır. 1600’lü yıllarda Avrupa ve Amerika’ya gittiği tahmin edilen bu üzümün asıl menşei Asya’dır. İspanya ve Arjantin’de de üretilen üzüm çekirdeği yağının asıl ana üreticileri İtalya ve Fransa’dır. Yüzlerce yıldan bu yana yetiştirilen bu üzüm hem tıbbi hem de besleyici özellikleri ile öne çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde, üzüm çekirdeği ekstresi ve tohumlarından elde edilen yağın sağlık açısından pek çok faydası olduğu belirlenmiştir.

Üzüm çekirdeği yağının sağlığa faydaları:

Sağlık yönünden faydalarını iki ana başlıkta incelemek mümkündür.

1- Antiinflamatuar özellikleri: Bu özelliği ve sağlık yönünden sayısız yararının “Oligomerik proantosiyanidin” olarak tabir edilen flavonoidlerin varlığına bağlı olabileceği düşünülmektedir. Tüm bunlardan dolayı üzüm çekirdeği yağı romatizmal artrit de dahil, çok çeşitli hastalıklarla ilişkisi bulunan ağrı ve iltihaplanmaları hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Yaraların iyileşme sürecini de hızlandırıcı özelliği bulunmaktadır.

2- Antioksidan özellikleri: Üzüm çekirdeği yağında E vitamini ve oligomerik proantosiyanidin yer almaktadır. Oligomerik proantosiyanidin, C vitamininden 20 kat, E vitamininden 50 kat daha etkili güçlü bir antioksidandır. Bu özelliğinden dolayı da serbest radikallerin sebep olduğu oksidatif hasarlara karşı etkin bir koruma görevi yapar ve kanser gibi çeşitli hastalıkların oluşma riskini düşürür.

Kalp-damar sistemine faydaları:

Üzüm çekirdeği yağının kalp-damar sistemini iyileştirici özelliği olduğu, buna da oligomerik proantosiyanidin maddesinin katkısı olduğu düşünülmektedir. Antioksidan olan bu madde, LDL denen kötü kolesterol seviyesini düşürür. Dolayısıyla, koroner kalp hastalığı gibi sağlık problemlerine neden olan damar duvarlarında oluşan plak birikimi açısından temel risk faktörüdür. LDL yani kötü kolesterol seviyesini düşürdüğü gibi HDL denen iyi kolesterol seviyesini de arttırmaktadır.

üzüm çekirdeği yağı nedir

Akne ve dermatit yönünden faydaları:

Üzüm çekirdeği yağındaki linoleik asit, akne, dermatit, alerjik reaksiyonlar ve egzama gibi pek çok cilt hastalıklarına karşı hafifletici özelliklerinin yanında, anti-alerjik ve anti-inflamatuar özelliklere de sahip olduğu düşünülmektedir.

Hemoroide faydaları:

Bu yağın oligomerik proantosiyanidin maddesindeki anti-inflamatuar özelliği hemoroid kaynaklı şişme ve ağrıları da gidermektedir. Hemorodi kanamalarının rahatlamasını ve tedavisini desteklemektedir.

Varis ve örümcek damarlar açısından faydaları:

Varis ve örümcek damar sorunları, daha çok kan damarlarının hasar görmesi ve kan akışındaki yetersizlikten dolayı olmaktadır. Damarlarda yaşanabilecek anormal genişlemeleri önlemeye yardımcı olabilecek olan üzüm çekirdeği yağı, kan dolaşımını arttırarak varis ve örümcek damarlar ile ilgili sorunlarda da yararlı olabilmektedir.

Diyabet açısından faydaları:

Diyabetin önemli komplikasyonlarından biri, diyabetik nörapati yani kan şekerinin sinirlerde hasara neden olmasıdır. Bu yağ ise hem diyabetik nöropati hem de periferik nöropati durumlarında rahatlama sağlamaktadır.

Kozmetik yönünden faydaları:

Üzüm çekirdeği yağı, yumuşatıcı özelliğinden dolayı kozmetik sektöründe de oldukça geniş bir kullanıma sahiptir. Saç bakım ürünleri, dudak kremleri, losyonlar ve krem çeşitleri gibi pek çok kozmetik ürününün bileşenidir.

Üzüm çekirdeği yağı, her tip cilt için mükemmel bir nemlendiricidir. Cildi korur ve prüzsüz olmasını sağlar. Aynı zamanda cilt sıkılaştırıcı özelliğine sahiptir. Saç kremi ve doğal bir kepek önleyici ilaç olarak da kullanılabilir. İçeriğindeki antioksidan bileşenler sayesinde kırışıklıkları ve ince çizgileri önlemektedir. Ciltteki ton farklılıklarını giderdiği gibi, görünen cilt çatlaklarını da azaltmaya destek olur. üzüm çekirdeği yağı, tüm bunlara ek olarak güneşin ultraviyole ışınlarına karşı cildi korur, güneş yanığı riskini de en aza indirir. Ayrıca yaşlılık lekelerinin azalmasına da katkıda bulunur.




2 Comments
  1. seher sevim tuna Cevapla
  2. seher sevim tuna Cevapla

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.