Menu

Üzüm Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir ?

uzun-cekirdegi-yagi-faydalari-nelerdir

Üzüm çekirdeği yağı faydası

 

Alternatif tıp alanında kullanılan faydalı ve doğal ürünlerin yağlarından biri olan üzüm çekirdeği yağı, fiziksel özellik olarak renksiz ve doku olarak da hafif olma özelliklerini taşımaktadır. Bahsedilen bu yağ sadece sağlık problemleri adına değil, bireylerin hayatında bir kaç farklı alanda daha hayatı kolaylaştırıcı bir ürün olarak da kullanılabilme niteliklerine sahiptir.

Bahsedilen bu nitelikleri hem farklı yemek pişirme yöntemlerinde kolaylıkla malzeme olarak denenebilecek bir yağ olması, hem kozmetik ürünlerde doğal bir ürün olarak kullanılabilmesi hem de güzellik adına herkesin evlerinde doğal bir güzelleştirici bakım unsuru olarak gönül rahatlığıyla kullanabileceği, oldukça faydalı bir ürün olarak bilinmektedir.

uzun-cekirdegi-yagi

Üzüm çekirdeği yağı nasıl elde edilir?

Üzüm çekirdeği yağı, en yaygın yöntem olarak şarap üretiminde kullanılan üzümlerin arta kalan çekirdeklerinden çıkartılarak bir ürün olarak ortaya konulmaktadır. Bu çekirdeklerden yağ çıkarımının en önemli sebebi, çekirdeklerden çıkartılan yağların cilt üzerinde pek çok hastalığı yok edebildiğinin ve cilt nemliliğini sağladığının ortaya çıkartılmış olmasıdır.

Bunun dışında ister saf haliyle ister nemlendirici ya da benzeri formlara sokulmuş haliyle kullanılsın, her koşulda sonsuz fayda sağlayan bu yağın elde edilme özelliğinin mutlaka soğuk pres yöntemi olması gerekmektedir.

uzum-cekirdegi-yagi-kullanimi

Bahsedilen soğuk pres yöntemi, üzüm çekirdeği yağının en iyi fayda gösterebildiği özelliklerini korumasını sağlayan yöntem olduğundan bu sebebe dayanılarak bu yağın elde edilmesi için en iyi yöntemin soğuk presle elde edilmesi olduğu söylenebilmektedir. Çünkü bu yöntem kullanılarak elde edilen yağlarda, herhangi bir kimyasal maddenin bu yağa etki etmesi engellenmiş ve yağın içerisindeki faydalı içeriklerin değerini kaybetmesinin önüne geçilebilmiş olunmaktadır.

Bu sebepten ötürü satın alınacak üzüm çekirdeği yağının satın alınma sürecinde mutlaka ambalajının kontrol edilmesi gerektiği ve ürünün nasıl elde edildiği yazmadığı takdirde o yağın asla satın alınmaması gerekliliği hatırlatılmaktadır. Bu şartlarda üretilen yağların mutlaka fabrikada kimyasal işlemlerden geçtiği ve doğal içeriklerini kaybettiğini tahmin etmek zor olmamaktadır.

uzum-cekirdegi-yagi-etkisi

Üzüm çekirdeği yağı nasıl ortaya çıkmıştır?

Aşağı yukarı olarak 1600’lü yıllara dayandırılan üzüm çekirdeği yağını hikayesi, ilk olarak Asya’da üretilen üzümlerin çekirdeklerinden elde edildiğinden yağın ilk kez Asya’da ortaya çıkartıldığı iddiası bulunmaktadır. Ancak yine aynı zaman dilimlerinde bu yağın Kuzey Amerika bölgesinde ve Avrupa’da da sıklıkla üretilmeye başlanan bir ürün olduğu söylentisi de bulunmaktadır.

Bu ürünün yakın tarihte ise esas olarak üreticileri Fransa ve İtalya olarak kabul görse de Arjantin’de ve İspanya’da da çok iyi üzümlerin yetiştirilmesinden dolayı üzüm çekirdeği yağı üretiminde bu ülkelerin de isminin geçmesi gerekmektedir.

uzum-cekirdegi-yagindan-faydalanmak

Üzüm çekirdeği yağının faydaları ve zararları

İçeriğinde bol miktarda flavonoid, antioksidan, Omega-6 yağ asidi ve E vitamini gibi pek çok doymamış yağ asidi bulunan üzüm çekirdeği yağı; bünyesinde barındırdığı çoklu faydalarını da tam olarak barındırdığı bu içeriklere borçlu olmaktadır.

Bu yağ söz konusu olduğunda kullanıcılar üzüm çekirdeği yağının saça faydaları nelerdir, üzüm çekirdeği yağı cilde faydaları nelerdir, üzüm çekirdeği yağı göz altına sürülür mü ya da üzüm çekirdeği yağı ciltte nasıl kullanılır gibi pek çok soruyu araştırmaktadırlar. Tüm bu soruların yanıtlarını bulabileceğimiz üzüm çekirdeği yağının faydaları ve kullanım şekilleri şu şekilde özetlenebilmektedir;

uzum-cekirdegi-yagini-etkileri

İltihap giderme özelliği : Üzüm çekirdeği yağı, doğal bir ürün olarak  oldukça etkili bir iltihap giderici bir üründür. Vücuttaki bir çok iltihaplı yarayı ve ağrı yaratan durumları ortadan kaldırma etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan oligometrik proantioksidan içeriği normal şartlarda E vitamininden yaklaşık 50 kat daha güçlü ya da C vitamininden 20 kat daha güçlü iltihap giderici ve iyileştirici özelliklere sahiptir.

 

Kalp ve damar hastalıklarına etkisi : Düşük kolesterol hastalığı olan hastaların bu ürünü kullanmasının neticesinde kolesterolü dengeleyerek olası kalp ve damar hastalıklarının önüne geçebilen üzüm çekirdeği yağı, aynı zamanda faydalı kolesterol dengesini korumak amacıyla aşırı kolesterol dengesini vücuttan ve karaciğerden uzaklaştırabilmektedir. Bunun dışında kalp arterlerinde inme yaratacak ve kalp krizi riski oluşturacak yağ tabakalarının çözülmesi için de oldukça etkili bir üründür.

 

uzum-cekirdegi-yaginin-sagliga-etkisi

Saç sağlığına etkisi : Bu yağın içeriğindeki yağ asitleri ve E vitamini; saç derisinin sağlığını korumasına, kepek ve egzama gibi sorunlara yakalanmamasına ve saç köklerinin daha güçlü şekilde beslenilmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda zayıf, güçsüz ve canlılığını yitirmiş saçlarınız varsa bu yağı saçlarınıza masaj yaparak uygulayıp bu tip problemlerinizden de kurtulmanız mümkündür.

 

Cilt sağlığına etkisi : Üzüm çekirdeği yağının ciltteki pek çok akne problemine, sivilce problemine, cilt yaraları ve yara izi durumlarına doğal olarak müdahale edebildiği bilinmektedir. Ayrıca cilt yüzeyindeki hafif dereceli kırışıklıkların, derin yapıdaki kırışıklıkların ya da boyun bölgesi gibi bölgelerdeki kırışıklıkların giderilebilmesi adına üzüm çekirdeği yağından sıklıkla faydalanılabilmesi mümkündür.

 




Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.