Menu

Cradle of Filth kimdir

Cradle of Filth (2)

Cradle of Filth / Sanatçı

1991 Suffolk
Cradle of Filth, İngiliz ekstrem metal grubudur. 1991 yılında Suffolk şehrinde kurulmuştur. Demo kayıtlarında ve “The Principle of Evil Made Flesh” albümlerinde senfonik black metal tarzında çalışmış, ancak günümüze kadar tüm diğer albümlerinde daha temiz kayıt kullanmayı ve black metal elementleri taşıyan ekstrem gotik metal olarak adlandırılabilecek bir türde eserler vermeyi tercih etmişlerdir. Şarkı sözlerinde gotik imgeler ve mitoloji çok önemli bir yer tutar.

Cradle of Filth grubu, 1991 yılında Suffolk şehrinde kuruldu. İlk başlarda Venom ve Bathory gibi black metal’in ağır isimlerinden etkilenerek çalışmaya başlayan grup, hazırladığı demoların ardından “The Principle of Evil Made Flesh” albümüyle black metal müzik piyasasına merhaba dedi. 1994 senesinde Cacaphonous Record’tan çıkan bu albüm; keskin gitar riffleri, gotik klavye partisyonları ve destansı şarkı sözleriyle bütün dikkatleri üzerine çekti. Dinleyicilerden tam not alan “The Principle of Evil Made Flesh”, grubun sonraki çalışmalarına göre ayrıl bir yerde dursa da, 2006 senesinde Metal Hammer’ın en iyi Black Metal albümleri listesinde ilk 10’da yer alacaktı.

Cacophonous Records ile yaşanan sorunların ardından Music for Nations şirketiyle anlaşan Cradle of Filth, yeni plak şirketine geçmeden önce “V Empire of Dark Faerytales in Phallunstein” EP’sini piyasaya sürdü. Bu çalışma aynı zamanda grubun ilk bayan vokalisti olan Andrea Meyer’ın, yerini Sarah Jezebel Deva’ya bıraktığı albüm oldu. The Kovenant, Therion, Mortiis ve Angoria ile de çalışan Sarah Jezebel, hiçbir medya organında Cradle of Filth’in asıl elemanlarından biri olarak anılmasa da, grubun birçok şarkısına sesiyle hayat verdi.

Music For Nations’dan çıkan ilk albüm 1996 tarihli “Dusk…and Her Embrace” oldu. Bu albüm, hem gruba Avrupa çapında şöhret kazandırdığı hem de günümüzde hala bu müziğin atlama taşlarından biri olarak görüldüğü için ayrı bir öneme sahiptir. Sheridan Le Fanu’nun eserlerinden esinlenerek oluşturulan vampirizm teması etrafında şekillenen albüm, Music For Nations firmasının sağladığı olanaklar ile daha kaliteli bir kayıt, daha kaliteli bir albüm kapağı ve tanıtım olanağına sahip bir şekilde hazırlanmıştı. Venom grubunun vokalisti Cronos, bu albümün şimdiye kadar yapılmış en iyi Cradle of Filth albümü olduğunu ama ileride çok daha iyilerinin olacağını söylemiştir.

Avrupa turnesinden sonra evine dönen Cradle of Filth, Music For Nations’tan çıkan ikinci albümleri “Cruelty and the Beast”in kayıtlarını 1998 yılında tamamladı. Elizabeth Bathory’nin hakim olduğu bu albümde, Mrs. Hammer Horror lakaplı “Ingrid Pitt” konuk vokalleri üstlendi. Bu albümle ilk defa Amerika’ya açılan grubun vokalisti Dani Filth, albümün sound’u o kadar memnun edici olmasa da şimdiye kadarki çalışmalarının içinde ona en gurur vereni olduğunu ifade etti. Albümün çıkışından sonra turneye çıkan grup, ilk video kliplerini ve ardından da “From the Cradle to Enslave” EP’sini hayranlarına ulaştırdı. 2000’de piyasaya sürülen ve grubun 4. stüdyo albümü olan “Midian” sayesinde videolarının MTV’de gösterilmeye başlanmasına ek olarak, Ginger Snaps filminin müziğine de grubun bir şarkısı dahil oldu. MTV tarafından anında yasaklanan “PandaemonAeon” klibi, kendilerine uzak olan kitlenin grubun rahatsız ediciliğiyle sarsılmasını ve bu sayede ünlerine ün katılmasını sağladı. Grup, daha önce dini değerleri altüst eden tişörtleriyle de Vatikan’ı ayağa kaldırmıştı. Beşinci albümleri “Midian” 2000 yılında cadılar bayramında piyasaya sürülmüştü. Ardından “Bitter Suites to Succubi”, 2002 yılında iki CD’lik “Lovecraft & Witch Hearts” piyasaya sunuldu. Bu albümde bazı şarkılar yeniden düzenlenip kayıt edildi bazı şarkılar cover yapıldı bazı şarkıların remixleri hazırlandı. Ardından piyasaya sürülen ve 2 CD’den oluşan “Live Bait for the Dead”, kendi firmaları AbraCadaver bünyesinde hazırlanan bir canlı performans albümü oldu. O sıralarda Sony ile anlaşan grup, “Damnation and a Day” albümünün kayıtlarında önceki albümlerinde kullandıkları sintisayzırları bir kenara bırakıp 80 kişilik orkestra ve koro kullandı. Böylece tam bir senfonik metal kıvamını tutturan “Damnation and a Day”de o zamana kadar ürettikleri en karmaşık kompozisyonları kullandılar. Buna rağmen Sony’yi yeterince memnun edemediler ve firmadan ayrılıp onun yerine Roadrunner Records’la anlaştılar.

Roadrunner’dan çıkan ilk albüm 2004’te piyasaya sürülen “Nymphetamine” oldu. Onu takip eden “Thornography” albümleri 2006’da hayranlarına ulaştırıldı. Oldukça ritmik ve kulakta kalıcı şarkıların dahil edildiği “Thornography” kimilerine göre şimdiye kadarki en iyi albümleri, kimilerine göre de black metal’den tam olarak koptuklarını simgeleyen bir albüm oldu. Ne de olsa grup, yaptığı müzikle şimdiye kadar senfonik black metal, ekstrem gotik metal, melodik black metal, satanik metal, vampirik metal, speed metal, death metal, brutal death metal, melodik death metal, horror metal ve dark metal gibi pek çok türle anıldı.

Cradle of Filth grubunun yaptığı müziğin türü heavy metal dinleyicileri tarafından sürekli tartışılmakta, eleştirilmektedir. Bunun yanı sıra grup, bir dönem Sony Music ile yaptığı anlaşma, kliplerinin MTV ekranlarında yer alması gibi sebeplerle de sıkı metal dinleyicileri tarafından metal müziği “ticarileştirmekle” suçlanmakta.

Grup Kadrosu

Dani Filth – Vokaller (1991-)
Martin Skaroupka – Davullar (1999-)
Charles Hedger – Gitar (1992-1996, 2000-)
Paul Allender – Gitar (2005-)
Dave Pybus – Bas gitar(2002-2005, 2005-)
Rosie Smith – Klavye (Turne elemanı) (2005-)
Sarah Jezebel Deva – Arka Vokaller (1995-)

Diskografi

“The Principle of Evil Made Flesh” – (1994)
“V Empire (or Dark Faerytales in Phallustein)” – (1996)
“Dusk and Her Embrace” – (1997)
“Cruelty and the Beast” – (1998)
“From the Cradle to Enslave” – (1999)
“Midian” – (2000)
“Bitter Suites to Succubi” – (2001)
“Lovecraft and Witch Hearts” – (2002)
“Live Bait for the Dead” – (2002)
“Damnation and a Day” – (2003)
“Nymphetamine” – (2004)
“Thornography” – (2006)
“Thornography Deluxe” – (2008)
“Godspeed On The Devil’s Thunder” – (2008)

Şarkıları
A Black Age Of Fire

A Bruise Upon The Silent Moon

A Crescendo Of Passion Bleeding

A Dream Of Wolves In The Snow

A Gothic Romance

A Murder Of Ravens In Fugue

A Scarlet Witch Lit The Season

All Hope In Eclipse

Amor E Morte

An Enemy Led The Tempest

As Deep As Any Burial

Babalon Ad

Bathory Aria (Benighted Like Usher)

Beauty Slept In Sodom

Beneath the Howling Stars

Benighted Like Usher

Better To Reign In Hell

Born In A Burial Gown

Yorum yap!
  1. selda Cevapla

Yorum yapmayı unutmayın!

E-posta hesabınız yayınlanmayacak.