Menu

Cihan Ünal kimdir

cihan unal (4)

Cihan Ünal / Oyuncu

22 Ocak 1946 Kastamonu
Tiyatro ve sinema sanatçısı.

İlkokulu Tosya ve Kırıkkale’de okudu. Ortaokulu Ankara Cebeci Ortaokulu ve Liseyi Kurtuluş Lisesinde bitirdikten sonra; 1960-1964 Ortaokul ve Lise Döneminde, Ankara Radyosu Çocuk Kulübünde, Ankara Radyosu Eğitim Programlarında, Ankara Radyosu “Radyo Tiyatrosu” programlarında ve Ankara Radyosu “Arkası Yarın” programlarında çalıştı.

Yine aynı yıllarda çocuk tiyatrosu ve özel tiyatrolarda amatör olarak oyunculuk yaptı. l962 yılında Ankara Halkevi’nde tiyatro kurslarına katıldı. Ardından aynı kurumda oyunculuk yaptı. Nüzhet Şenbay, Nurettin Sevin, Suat Taşer, Haldun Marlalı ve Mahir Canova’dan eğitim aldı. Ayrıca Suat Taşer’in yönettiği “Öteye Doğru” adlı oyunda başrolde oynadı. 1963-1964 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu oyunlarında küçük rollerde görev aldı. 1964 yılında Ankara Devlet Konservatuvarına girdi.

1969’da Konsevatuvarın Tiyatro Bölümü yüksek kısmından mezun oldu ve aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu olarak göreve başladı. İlk defa 1971 yılında “Damdaki Kemancı” filminde oynadı. İkinci defa oynadığı sinema filmi ilk Türk korku klasiklerinden olan “Şeytan” oldu. 1971-1973 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuarı oyunculuk bölümünde Cüneyt Gökçer’in asistanlığını yaptı. 1973 – 1982 yıllarında yine aynı okulda öğretim görevlisi olarak diksiyon, mimik, rol ve sahne derslerine girdi.

1982 yılında British Council bursu ve Ankara Devlet Tiyatroları bilgi- görgü hakkı ile Londra’ya gitti. Burada Dil Eğitimi yanında Royal National Theatre ve Royal Shakespeare Company’de çeşitli provalara katılarak eğitimini devam ettirdi. Yine Londra’da iki ay RADA (Royal Academy of Dramatic Art) da eğitmenlerle birlikte çalışarak misafir hocalık yaptı. 1983 yılına kadar Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalıştı. 1987 – 2000 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde rol, diksiyon, mimik ve sahne derslerine girerek, öğretim görevliliği hizmetine devam etti.

1992 British Council ve Royal Shakespeare Company’nin davetlisi olarak Stratford’da ses ve nefes seminerlerine katıldı. 1997’de özel bir diksiyon ve spikerlik kursunda öğretmenlik yaptı. 1999 yılında Yeditepe Üniversitesi’nde oyunculuk ve diksiyon derslerine girdi. 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda diksiyon, mimik, rol ve sahne dersleri verdi. 2001’de aynı yerde Tiyatro Anasanat Dalı Başkanı oldu.

Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı Hepşen Akar’ın kardeşi olan Cihan Ünal, ilk evliliğini manken Sabiha Tarhan ile yaptı. Bu evlilikten Irmak adında bir kızı oldu. İkinci evliliğini ise Mine filminin setinde tanışıp aşık olduğu Türkan Şoray ile yaptı. Bu evlilikten Yağmur adında bir kızı daha oldu. Halen Tiyatro İstanbul bünyesinde oyunculuk çalışmaları ve Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı Başkanlığı ile Öğretim Görevliliğini devam ettirmektedir. Sanatçı, İngiltere’deki Centre for Performance Research (Giving Voice) ve TODER (Tiyatro Oyuncuları Derneği) üyesidir.

Devlet Tiyatroları

Jül Sezar,
Bir Bardak Su,
Altı Şahıs Yazarını Arıyor,
Andromak,
4. Murat,
Beckett,
Yunus Emre,
Bu Hesapta Yoktu,
Sevgili Doktor,
Yanlışlık,
Özgürlüğüne Kavuşturulan
Don Kişot,
Bağdat Hatun,
Kral Lear,
Romeo ile Jüliet,
Hastalık Hastası
Harold ve Maude,

Devlet Tiyatrolarında oynadığı müzikaller

Damdaki Kemancı,
Don Kişot

1979 – Egemen Bostancı Tiyatrosu
Yedi Kocalı Hürmüz

1989-1995 İstanbul Şehir Tiyatrosu
Aktör Kean
Vanya Dayı
Evita

Dormen Tiyatrosu
Günaydın Mr. Weill

İstanbul Devlet Opera ve Balesi
Şen Dul

Tiyatro İstanbul
Çetin Ceviz
Aktör Kean
Yeni Baştan
Sanat-(Art)
Bu Adreste Bulunamadı
Dönme Dolap (oyun)
Altı Haftada Altı Dans Dersi

Filmografisi
Damdaki Kemancı – 1971
Şeytan – 1974
Yargıç ve Celladı – 1975
Gül ve Bülbül – 1977
4. Murat -1980
Kuruluş – Osmancık -1987
Herhangi Bir Kadın
Seni Kalbime Gömdüm
Mine
Seni Seviyorum
Bir Kadın Bir Hayat
İhtiras Fırtınası
Bir Sevgi İstiyorum
Körebe
O Kadın
Gazap Rüzgarları
Kalbimdeki Düşman
Gece Dansı Tutsakları

Yurtdışı Çalışmaları

1971 – Damdaki Kemancı müzikali ile Yunanistan (Atina) Pire’de onbeş günlük turne
1972 – Don Kişot müzikali ile Yunanistan Pire’ye turne.
1981 – Bağdat Hatun adlı oyun ile Almanya ve Yugoslavya (Üsküp) turnesi.
1981 – Kral Lear adlı oyun ile Bulgaristan-Sofya Tiyatro Festivali
1982 – 4. Murat adlı oyun ile UNESCO Haftası dolayısıyla Paris turnesi.
1985 – Mine adlı film ile Moskova Film Festivaline katıldı.
1992 – Aktör Kean İstanbul şehir Tiyatroları ile KKTC Turnesi.
1994 – Aktör Kean adlı oyun ile Azerbaycan – Bakü Turnesi.

Ödülleri
1972 – 4. Murat ve Becket rolleriyle Ankara Sanatseverler Derneği En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
1973 – Fatih rolüyle Ankara Gazeteciler Cemiyeti En İyi Aktör Ödülü.
1985 – Hürriyet Gazetesi – Altın Kelebek, Sinemada En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
1997 – Aktör Kean rolüyle Avni Dilligil En iyi Aktör Ödülü.
1998 – Sadri Alışık Ödülleri En iyi Erkek oyuncu Ödülü.Sanat’taki (Art) rolüyle.
2000 – Türk Dil Kurumu Özel Ödülü.
2003 – 2004 Akademik yılı Hacettepe Üniversitesi “Sanat Ödülü”

Yorum yapmayı unutmayın!

E-posta hesabınız yayınlanmayacak.